Eigenaren en opvolgers van familiebedrijven kunnen rekenen op interessante vrijstellingen bij schenken of erven. De zogeheten bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) biedt de nodige fiscale voordelen bij de overdracht van familiekapitaal. Hoe dat zit, leest u hier.
Wat is de BOR?
De BOR is een gedeeltelijke (en in sommige gevallen volledige) belastingvrijstelling bij vererving of schenking van ondernemingsvermogen. Door middel van deze regeling wordt bereikt dat aanzienlijk minder schenk- en erfbelasting belasting verschuldigd is bij de schenking of de vererving van ondernemingsvermogen. Tevens wordt bereikt dat de inkomstenbelasting over de meerwaarde van de aandelen kan worden uitgesteld.
Wordt de BOR onbenut gelaten, dan wordt er namelijk…
- … direct inkomstenbelasting geheven over de meerwaarde van de aandelen, tegen een tarief van 26,9% in box 2;
- … erfbelasting geheven (bij overlijden) over de volledige aandelenwaarde, tegen een tarief dat kan oplopen tot 20% bij overdracht aan kinderen (10% tot €128.751) en 40% bij overige verkrijgers.
Met een succesvol beroep op de BOR is de heffing over ondernemingsvermogen te reduceren naar 3,4%, of zelfs 0%. Het effectieve tarief dat geldt bij de overdracht is vele malen lager dan het belastingtarief zoals vastgesteld in de schenk- en erfbelasting, dat – zoals eerder aangegeven – tot maximaal 20% of 40% loopt.
Voorwaardelijke vrijstelling over het eerste miljoen
Waar de BOR zijn gunstige effectieve tarief aan dankt? In de BOR is vastgelegd dat er bij bedrijfsopvolging een voorwaardelijke vrijstelling van 100% geldt voor de erf- en schenkbelasting over een bedrag van €1.119.845. Op het bedrag daarboven bedraagt de vrijstelling 83%. Over de verschuldigde belasting op de resterende 17% kan voor een periode van 10 jaar een (rentedragend) uitstel van betaling worden gekregen.
Schenken aandelen aan kinderen
In de meeste gevallen wordt het eigendom van een onderneming overgedragen aan opvolgers via de overdracht van aandelen. Hier zijn meerdere mogelijkheden toe, waarvan onderstaande de meest voorkomende zijn:
- Wanneer er één BV in het spel is, wordt vanuit deze BV direct aan de begunstigde(n) geschonken;
- Zijn er ook holding-BV’s? Bij schenking vanuit de holding-BV van de huidige bedrijfseigenaar aan de holding-BV(‘s) van de begunstigde(n), is er sprake van een zogenaamde schenking onderlangs. De dividenduitkering die de schenkende partij privé toekomt, wordt aan de begunstigde(n) geschonken, die het vervolgens in de eigen BV(’s) stort. Op deze constructie is een renteloze betalingsregeling van toepassing.
Voorwaarden voor de BOR
Om aanspraak te maken op de BOR, dient (onder meer) de bedrijfsopvolger de onderneming ten minste 5 jaar voort te zetten en de (certificaten van) aandelen voor diezelfde periode te houden.
Verder moet de betreffende onderneming geclassificeerd zijn als onderneming volgens de Wet inkomstenbelasting 2001 en dienen de verkrijgers van de aandelen binnenlands belastingplichtig zijn.
Er is overigens een onderscheid tussen een schenking van ondernemingsvermogen en de overgang van ondernemingsvermogen bij overlijden; bij een schenking dient een verkrijger minimaal 36 maanden in dienstbetrekking binnen de onderneming (concern) te zijn.
Alert blijven op veranderingen
Wilt u ook gebruikmaken van deze interessante vrijstellingen bij schenken of erven? Om onze partner Herreveld Van Sprundel & Partners te citeren: wie nog gebruik wenst te maken van de BOR dient met gezwinde spoed te handelen. Momenteel verkent de overheid de mogelijkheid om de belastingen bij de overdracht van familiebedrijven te verhogen. Meer hierover leest u hier.
Wij en onze partner gaan graag voor u op zoek naar de meest robuuste fiscale structuur om uw bedrijfsopvolging zo gunstig mogelijk in te richten.
Informeer naar de mogelijkheden
Deze artikelen over het stroomlijnen van kapitaaloverdracht vindt u allicht ook interessant: