Met vervroegd pensioen gaan is inmiddels niet alleen voor de meest vermogenden weggelegd, maar een keuze die door veel mensen op een verantwoorde manier kan worden onderbouwd. De wereld verandert en de kijk op kapitaal verandert mee. Net zoals weinig millennials veertig jaar bij één bedrijf zullen werken, is ook het idee van ‘met pensioen gaan’ flexibeler geworden.

Door slim te investeren en kapitaal op de juiste manier te beheren, is met vervroegd pensioen gaan voor elke vermogende een optie.

Hoe een vervroegd pensioen eruitziet

Mensen die met vervroegd pensioen gaan, vallen meestal in een van twee categorieën:

  • een categorie die inmiddels bekendstaat als de FIRE-movement;
  • een hybride model waarbij een werkzaam leven en een pensioen worden gecombineerd.

Hoe een vervroegd pensioen eruitziet, is volledig afhankelijk van de persoonlijke situatie, voorkeuren en wensen van de cliënt. Hiermee is het invullen van een vervroegd pensioen allicht nog persoonlijker dan een traditioneel pensioen.

1.    Het FIRE-model voor een vroeg pensioen

FIRE is een Engelse afkorting voor Financial Independence, Retire Early: financiële onafhankelijkheid en vervroegd met pensioen. Deze beweging is ontstaan onder millennials in de Verenigde Staten en kent inmiddels ook volgers in Nederland. Door bijzonder bescheiden te leven en veel en hard te werken, verkorten aanhangers van het FIRE-model de traditionele route naar het pensioen. Opgespaard geld wordt geïnvesteerd in een portfolio dat het vervroegde pensioen kan ondersteunen.

2.   Een hybride pensioen

In het hybride model is het stoppen met werken van ondergeschikt belang, maar draait het vooral om financiële onafhankelijkheid. Vanuit die onafhankelijkheid kiezen mensen die voor deze aanpak waar, hoe en hoeveel ze werken. Vaak zijn aanhangers van dit hybride model mensen die als investeerder aan de slag gaan of na een snelle en succesvolle carrière filantropisch werk willen doen.

Plannen voor ieder pensioen

Hoe een vervroegd pensioen eruitziet, verschilt in iedere situatie. Wat iedere situatie gemeen heeft, is een gedegen plan waarin kapitaal niet alleen verantwoord wordt beheerd, maar ook het pensioen ondersteunt, hoelang het ook duurt. Bovi & Ox en partners kunnen u hierbij helpen.

Voor financiële en organisatorische aspecten van vermogend zijn bent u bij ons aan het juiste adres. Samen met onze partners kijken we naar de persoonlijke omstandigheden en de beschikbare opties. Ook zorgen we ervoor dat het pensioen past in andere aspecten van vermogen, zoals het overdragen aan een volgende generatie of het oprichten van een beleggingsfonds.

Meer weten?

Neem contact op